Fackuttryck
Nedanstående fackuttryck är viktiga att känna till för att undvika oreda.
DMX-Enhet
En DMX-Enhet avser samtliga DMX-Mottagare och DMX-Sändare som är anslutna till DMX-Bussen. Exempel på DMX-Enhet är:
- Ljusbord, Styrpaneler och övriga DMX-Sändare
- LED-driver, Dimmerskåp
- NEO/DMX Armaturer för skenmontage
- DMX Splitter, RDM IR
- DMX till DALI Gateway
- Övriga DMX-Mottagare
En DMX-Enhet återfinns i tre olika utförande:
- Mottagare
- Sändare
- Mottagare och Sändare, dvs dubbelriktad vilket är nödvändigt för RDM kommunikation.
DMX-Sändare
En DMX-Sändare är den enhet som skickar ut DMX-Data till DMX-Bussen, det får enbart finnas en enda (1) DMXSändare ansluten till en DMX-Buss. Varje DMX-Sändare kan adressera 512 unika DMX-Adresser. Alternativa uttryck som syftar på DMX-Sändare är:
- DMX-Master
- Ljusbord
- Styrsystem för fasta installationer typ e:cue och liknande.
DMX-Mottagare
Samtliga enheter som är ansluta till DMX-Bussen, förutom DMX-Sändaren, är mottagare av DMX-Data. Utifrån detta omnämns de som DMX-Mottagare.
DMX Adress
Avser den DMX adress som DMX-Mottagare lyssnar på. Adressen kan vara i spannet mellan 1 till 512. DMXAdressen är inte unik, t.ex. kan samtliga armaturer i en foajé vara inställda på samma DMX-Adress.
DMX Universum
Varje grupp om 512 adresser kallas vanligtvis för ”Universum” vilket oftast namnges U1, U2, U3 etc. Ett modernt styrsystem för ljusstyrning kan oftast hantera flera Universum. Vid dokumentation av DMX installationer brukar detta anges enligt:
- U1:100 = Universum 1, Adress 100
- U2:55 = Universum 2, Adress 55
- U3:477 = Universum 3, Adress 477
- U4:100= Universum 4, Adress 100
DMX-Buss
I dokumentet används uttrycket ”DMX-Buss”, med ”Buss” avses Seriell databuss. I en Seriell databuss skickas all data i en lång radda efter varandra. Telegrafi med Morsekod är att betrakta som Seriell data.

Termineringsmotstånd
DMX-Bussen termineras, dvs avslutas i vardera ände med 1/4W 120W motstånd mellan Data+ och Data- för att säkerställa stabil datakommunikation.
DMX-Splitter
Aktiv fördelare, används för att skapa förgreningar på DMX-Bussen.
RDM Kommunikation
Remote Device Management (RDM) är en vidareutveckling av DMX protokollet. RDM möjliggör returinformation från anslutna enheter, tex används detta för att ställa DMX-adress, läsa av status på ljuskällors brinntid eller temperatur på LED-armaturer.
I en installation där man vill använda RDM så förutsätts att hela DMX-Bussen klarar dubbelriktad kommunikation, dvs DMX-Sändare och DMX-Splitter och även DMX-Mottagare.