Fördjupning
Allt som finns i efterföljande kapitel kan betraktas som fördjupning, informationen kan vara användbar i de fall man får problem med störningar, eller då man vill pressa sin DMX-Buss till sin maximala gräns.
Mäta Pre-Terminering
Det absolut vanligaste är att DMX-Sändare är terminerade och DMX-Mottagare är ej terminerade, men ifall man misstänker att så inte är fallet kan man få en indikation genom att med hjälp av en multimeter mäta resistansen (motståndet) över DMX-Enhetens Data+ samt Data-.
Är mätvärdet ca 120-220Ω, så finns det redan en inbyggd terminering, är mätvärdet avsevärt högre, flera KΩ, så är DMX-Sändaren/DMX-Mottagaren ej terminerad.


Alla mätningar av detta slag skall göras då DMX sändaren är avstängd, samt inget anslutet till den utgång/ingång som man vill mäta.
Att värdet kan uppgå till 220Ω beror på ett särfall som kallas för ”Idle-Bus Failsafe Biasing”, mer om detta i slutet av dokumentet under fördjupningar, betrakta detta mätvärde som en korrekt utförd terminering.
Avancerad terminering
Den vanliga termineringen med 120Ω motstånd i vardera ände av DMX-Bussen är den optimala formen av terminering i nästan alla installationer, men om man hamnar i elektriskt stökiga miljöer så finns det några trick som man kan ta fram ur rockärmen, allt för att ytterligare göra sin DMX-Buss ännu mer okänslig för störningar.
Bandpass terminering
Bandpass terminering är ett effektivt sätt att släcka ut högfrekventa störningar. Det krävs lite mer kontroll på sin installation när man gör en bandpass terminering, detta då obalans i komponenterna kan leda till att störningarna bli värre istället för bättre.

I exemplet sitter en bandpass terminering på vardera sidan DMX-bussen, skillnaden mellan 60Ω motstånden får inte vara mer än 1%, risken är annars stor att det uppstår oönskade ringningar i DMX signalen.
Tekniskt sett är detta ett låg-pass filter, dvs. allt under en viss frekvens släpps igenom, medan det som är över filtrets ”roll-off” frekvens dämpas bort. Filtret ovan har en roll-off frekvens på ca 12Mhz, det dämpar effektivt yttre radiostörningar från FM-bandet, mobiltelefoner och liknande.
Åtgärden att införa en bandpass terminering är att betrakta som överkurs, men det kan vara ett effektivt medel för att mota yttre störningar.
Failsafe terminering med Pull-Up/Pull-Down
Denna typ av terminering är ovanlig men kan vara ett bra botemedel när DMX signalen blir för svag pga långa kabellängder men även då RDM data skickas via DMX-Bussen, detta då RDM kommunikation är dubbleriktad vilket orsakar att DMX-Bussen ”hänger i luften” när kommunikationen vänder.
Vardera änden av DMX-Bussen är terminerad med var sitt 120 motstånd, men ena sidan har fått två extra motstånd samt en +5V spänning som hjälper till att dra upp digitala ”1”-or (Pull-Up) till ca 5V DC, samt dra ner digitala ”0”-or (Pull-Down) till 0V.

Baksidan med denna lösning är att den belastar DMX-Bussen rätt rejält. Belastningen blir så pass mycket som 20 st enhetslaster vilket inte lämnar mycket svängrum kvar för övriga DMX-Enheter, men genom att använda DMX-Enheter som inte förbrukar mer än 1/8-dels enhetslast vardera, så går det ändå att ansluta drygt 90 DMX-Enheter innan DMX-Bussen kroknar.
Alternativa DMX-kablar
Förutom den DMX kabel som vi rekommenderar, LjusDesign DMX Cable, så finns det en hel del andra kablar som i olika grad är lämpliga för överföring av DMX data.
Några tumregler som alternativ kabel minimum skall uppfylla.
- Skärmad
- Partvinnad, AWG22 (0,33mm2) eller AWG24 (0,20mm2)
- Karakteristisk impedans på 100Ω-120Ω
- Bandbredd på minimum 1Mhz vid 12V
Dyker det upp frågor kring val av kabel, så kontakta oss på LjusDesign så kan vi guida er rätt.
Beräkna total enhetslast
Detta kapitel innehåller en fördjupning som är av mer teknisk natur kring hur man beräknar den last som ett par DMX-enhet orsakar på DMX-Bussen.
I exemplet nedan finns 3 stycken DMX enheter anslutna, 2 DMX-mottagare och 1 DMX-sändare. Samtliga dessa tre enheter belastar DMX-Bussen med 1/1 Enhetslast, dvs 12KΩ.
Dessa enheter representerar en parallel resistiv last på DMX-bussen. Formel för denna beräkning ser ut så här:
Vilket då ger att de 3 anslutna DMX-Enheterna belastar DMX-Bussen med 4KΩ. Hade det nu varit 32 anslutna DMX-Enheter som vardera belastat DMX-Bussen med vardera 1/1 enhetslast, dvs 12KΩ, då hade den totala belastningen på bussen blivit 375Ω vilket är den lägsta tillåtna lasten på en DMX-Buss.
Det är nu som det blir lite krångligare, för en DMX-mottagare kan mycket väl ha en högre ingångsimpedans än 12KΩ, t.ex. motsvarande 1/8-dels enhets last 96KΩ. Då går det att ansluta 256 DMX-mottagare till DMX-Bussen, naturligtvis förutsatt att samtliga anslutna enheter enbart lastar ned DMX-Bussen med 1/8-dels enhetslast.
I detta exempel finns anslutet 2 DMX mottagare, dessa representerar 1/8-dels last (96KΩ) samt 1/4-dels last (48KΩ) och slutligen 1 DMX sändare som representerar 1/1 last (12KΩ).
Den last som dessa tre DMX enheter representerar är då 8.7KΩ, vilket är långt från fullt lastad DMX-Buss.
Detta och föregående exempel vill visa på att antalet DMX-Enheter som maximalt kan anslutas till DMX-Bussen inte är ett statiskt värde.
Det finns tyvärr en baksida med allt detta, det är att dem som säljer armaturer, drivdon, styrsystem och annat som är avsett för att styras med DMX oftast inte har en susning om hur stor del av en enhetslast deras utrustning presenterar på DMX-Bussen. Har man tur så får man som svar att max 32 enheter får anslutas.
Det finns sätt att lösa även detta, genom mätteknik som beskrivs i nästa avsnitt kan man själv mäta hur stor last en given enhet orsakar på DMX-Bussen.
Mäta Enhetslast
Innan man ger sig i kast med att utföra mätningar på egen hand, så bör man kontakta tillverkaren för att få reda på hur stor del av en enhetslast den specifika utrustningen utgör på DMX-Bussen. Mätmetoden som beskrivs kommer inte ge nått vettigt mätvärde om man mäter en DMX-Sändare, detta då en DMX-Sändare kontinuerligt skickar DMX vilket gör mätdata oanvändbara, så utför denna mätning enbart på DMX-Mottagare.
DMX-Mottagaren måste vara i drift, men inte ansluten till DMX-Bussen när mätning sker. Anledningen till att detta måste göras när enheten är i drift är att DMX-Ingången på en DMX-Mottagare kan befinna sig i tre olika lägen (tristate). När enheten är spänningslös så befinner sig DMX enheten i ett läge som inte ger några användbara mätdata.
Mätningen utförs genom att mäta spänningsfallet över DMX-Mottagarens Data+ och Data- kombinerat med lite matematik.